bezár
 
Lengék a nagyvásznon
Pálfi Zsolt: Lengemesék

A jövő Nabokovjai és Dosztojevszkijei
17. Európai Elsökönyvesek Fesztiválja
Egy szerelem romjain
Joachim Lafosse: Rég nem szerelem

Nem punk, nem alter: Stooges
Jim Jarmusch: Gimme Danger
Három levél, egy üzenet
Goran Bregovic: Three Letters From Sarajevo, MÜPA, 2017. április 2.

Őszintén megmutatni, ami van
PRAE.HU 10 PLUSZ, Z-generáció - beszélgetés az ifjúsági irodalomról a Kelet Kávézóban április 18-án
A mi nyóckerünk
Pál Dániel Levente: Az Úr nyolcadik kerülete című kötetének bemutatója

Bátrabban beszélünk róla
Kis Könyves Éj a Bartók Pagonyban (2017. április 21.)

A 21. századot várva nőttem fel
A Lúdbőr című kötetről beszélget Kemény István és Fehér Renátó
Kezdeni valamit a múltunkkal
Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című kötetének bemutatója

irodalom

Humorba oltott irodalom
Mind látogatottság, mind programok tekintetében a 24. Nemzetközi Könyvfesztivál csúcspontja a szombat volt. Nem csak azért, mert a Fesztivál díszvendége, Orhan Pamuk dedikált a B épületben, illetve több neves szerző is tiszteletét tette, hanem azért is, mert az irodalom szerelmesei számára az írók tolmácsolták a legújabb kiadások egy-egy részletét. Ilyen program volt Varró Dániel verses délutánja is, ahol a Mi lett hova? című új kötetéből hallhattak szemelvényeket a látogatók.
irodalom

Generációs vagy alkati kérdés a közéleti szerepvállalás?
Jóízű generációzás a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – Babiczky Tibor három elsőkötetes költővel, Ferencz Mónikával, Zilahi Annával és Láng Orsolyával beszélget, a fesztiválon belüli fesztivál, a Líracsúcs szombat délutáni programján, nekem meg fogalmam sincs, melyik generációhoz tartozom.
irodalom

Minden gyerek olvasónak születik
A 24. Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napján a Pagony Kiadó kerekasztalbeszélgetést tartott, melynek fő témája az volt, hogy kiből és hogyan is válik olvasó, mit kell adni egy gyerek kezébe ahhoz, hogy felnőtt korában is rendszeresen forgassa a könyveket.
irodalom

Szöktetés a magasba
A 24. Nemzetközi Könyvfesztivál vasárnap délután izgalmas csemegét kínált a legkisebbeknek, most jelent meg ugyanis David Walliams A nagy szökés című legújabb regénye, ami a második világháborúban szolgált Bunting repülőalezredes kalandját meséli el, akit unokája megpróbál megszöktetni az idősotthon gonosz nővérei elől.

Működtetni a macsó nyelvet
Létezik-e férfiköltészet? Beszélgetés Turi Tímea vezetésével. Április 23.
Soviniszták vagy vallásosak vagyunk Közép-Európában?
A nagy történelmi vallások művészete és világképe. Beszélgetés a visegrádi országok vendégeivel. Április 23.

irodalom

Borra gyűjtök, de csak a minőségit szeretem
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Gyerek-(b)irodalma felett, a Kner Imre teremben a problémaközpontú ifjúsági irodalom a téma: Dávid Ádám, a Móra Könyvkiadó szerkesztője Pacskovszky Zsolttal és Nádori Lídiával beszélget – két műfordítóval, akik maguk is young adoult-, illetve gyermekkönyvek szerzői.
irodalom

A zene mindenkié
A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretein belül a Rózsavölgyi és Társa Kiadó két, tematikájában hasonló, ám struktúráját tekintve eltérő új kötetet mutatott be, melyek azonban egy ponton mégis kapcsolódnak egymáshoz: összeköti őket a zene.
gyerek

Mert adakozni jó
Félmillió forinttal támogatják a József Attila Kör működését a Tilos az Á Könyvek kiadó tulajdonosai, hangzott el a 2017. április 19-én tartott sajtótájékoztatón a Gellért téri Pagony Könyvesboltban. Az eseményen részt vett Péczely Dóra, a kiadó főszerkesztője, Gaborják Ádám, a JAK elnöke, valamint Kemény Zsófi és Kukorelly Endre.  
irodalom

Kádár-kor 2.0, maréknyi Észak-Koreával
Molnár T. Eszter A számozottak című, a JAK és a PRAE.HU gondozásában megjelent kötetét az Írók Boltjában mutatta be Czinki Ferenc és Mán-Várhegyi Réka a szerzővel.

irodalom

A pesti nő hisz a változásban
Bach Máté fotói nélkül nem lenne PRAE.HU, de a költőként és újságíróként is aktív Izsó Zita sem kell bemutatni az olvasóknak. Kettejük közös munkája a Pesti nő című interjúkötet, ami az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg.
irodalom

A zombi apokalipszistől a prágai tavaszig
Mit jelent visegrádi rezidensnek lenni? Hogy inspirálhatják egymás munkáját cseh-lengyel-szlovák-magyar szerzők? Hogy születhet meg szinte egyszerre négy nyelven egy Közép- Európai témájú regény?
irodalom

Nemcsak marhacsontból készült édes sütemény
A rendkívül szórakoztatónak ígérkező, igen vegyes műfajú (misztikus-gasztro-pornográf thriller) regény, a Múmiamalom nemcsak az, aminek látszik. A testi élvezeteket szellemi kalandozások egészítik ki. Annak ellenére jelenkori, hogy 1866-ban játszódik.
irodalom

Milyen az igazi kísérleti irodalom?
Berta Ádám azzal indította a monográfiáról szóló beszélgetést, hogy a korábbi Hazai szövegek recenziói esetében a szöveg általában lecsúszott a tárgyról. Szabó Gábor monográfiája nem ilyen: megragadja a Hazai szövegekben feszülő kettősséget, vagyis rámutat azokra a metszéspontokra, átjárókra az írásaiban, melyek a Semmi és a Valami között helyezkednek el.

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés